Rozacea je hronično, inflamatorno oboljenje kože koje se ispoljava na licu osoba srednjeg životnog doba najčešće izmedju 30- 40 godine života. Karakteristično je crvenilo kože, eritem, telangiektazije, papule a u krajnjem stadijumu i rhynophyma (rinofima).

Uzrok i dalje nije potpuno jasan a evidentno je nekoliko faktora pri samom nastanku. Osobe imaju crveno lice, sklone su facijalnom eritemu a ta prebojenost je prisutna i pri korišćenju alkohola i začinjene hrane. Navodi se i stres kao okidač pri nastanku. Povremeno crvenilo postaje učestalo. Kasnije je eritem stalan. Vidljive su i akne jer hronični eritem utiče na rad sebacealnih  zlezda. Promene su lokalizovane centrofacijalno-čelo, nos brada a kasnije se šire na obraze, vrat, dekolte. Najteži oblik je rhynophyma sa hipertrofičnom i neravnom kožom, sebacealnom hiperplazijom na nosu, redje čelu i bradi.

Rozacea ima hroničan tok, ali moze se sprečiti nastanak težih oblika.

Lečenje

Potrebno je izbegavati vazodilataciju odnosno faktore koji je provociraju:kafu, alkohol,dug boravak na suncu, ljutu hranu. Lokalno se upotrebljavaju preparati metronidazola, antibiotici i antisolarni krem.  Teže forme sa papulama i pustulama se leče antibioticima i izotretinoinom. Kod izrazene rinfome jedino efikasno rešenje je operativni zahvat jer upotreba lasera daje ograničene rezultate..

Dr Branka Ostojic