Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Pod  pojmom hemijski piling  podrazumevamo primenu hemijskih supstanci u cilju kontrolisanog uklanjanja površinskog sloja kože. Na ovaj način podstiče se regeneracija tkiva. Ovo je jedan od najpopularnijih tretmana danas u dermatologiji.

Šta treba znati o hemijskom pilingu?

Postoje površinski, srednje duboki i duboki pilinzi, zavisno od sloja na koji deluju. Izbor pilinga zavisi od problema tj. oštećenja kože. Najbolje reaguje koža sa foto oštećenjima od sunca. Rezultati mogu biti fantastični.

Najčešći agensi koji su u upotrebi su  alfa- hidroksi kiseline koje deluju na epiderm, zatim beta-hidroksi kis. (salicilna), trihlorsirćetna kiselina, fenol. Česte su i kombinacije agenasa a jedna od poznatijih je Jessner piling.

Površinski pilinz su dobri za osvežavanje teksture kože. Smanjuju pigmentisane promene i regulišu pojavu akni jer se sprečava zatvaranje pora. Veoma je popularna glikolna kis. zbog malih molekula i dejstva na dublje slojeve, zatim mlečna, AHA, BHA, rezorcinol, Jessner rastvor.

Srednje duboki pilinzi prolaze epidermis i dolaze do papilarnog derma.  Glikolna kis. u većoj koncentraciji i TCA deluju na ove slojeve. Pri upotrebi treba biti obazriv jer su moguće komplikacije. Naročito se ne preporučuje upotreba koncentrovanijih materija nedovoljno edukovanim osobama. Može doći do neželjenih hiperpigmentacija ali i bakterijskih infekcija. Najčešće korišćeni- glikolna 70%, TCA 35-70%, kombinovani pilinzi i td.

Duboki pilinzi prolaze epiderm, papilarni derm i dolaze do retikularnog derma. Primer je fenolni piling sa kojim se mora biti posebno obazriv jer može izazvati srčani zastoj. Period oporavka je dug, traje nekoliko  nedelja ali je koža podmladjena i zategnuta, bez nepravilnosti.

Koji piling odabrati?

Na osnovu tipa kože i problema koji imate Vaš doktor će odabrati piling koji Vam najviše odgovara. Često se radi nekoliko blažih pilinga kako bi se izbegao duži period oporavka i pacijent se na komforan način može rešiti raznih nepravilnosti svoje kože.

Neželjene reakcije

Nakon površinskog  pilinga može biti prisutno blago crvenilo i perutanje  koje se povlači. Dublji hemijski pilinzi (TCA)  zahtevaju edukovanost lekara, brigu o koži pre i nakon intervencije  i duži oporavak ali su rezultati sjajni jer se efikasno uklanjaju fleke, ožiljci i bore.

Obavezna je zaštitna krema sa SPF kako ne bi došlo do pojave novih fleka jer je koža vrlo osetljiva.

Dr Branka Ostojić