Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

HIJALURONSKI FILERI

Hijaluronski fileri su nova generacija filera koji vidno podmladjuju kožu i omogućavaju fantastične rezultate. Ako postoji supstanca za koju možemo reći da je eliksir mladosti onda je to svakako hijaluron. Upotreba hijaluronskih filera je svakodnevna. Uradjeno je na desetine miliona intervencija u svetu a poznati brendovi na našem tržištu su svakako Juvederm, Teosyal, Restylane i drugi.

Prvi fileri koji su se našli u upotrebi bili su trajnog karaktera sa mogućnošću stvaranja komplikacija kao što je deformisanje tkiva i pojava ožiljaka. Funkcionisali su samo kao punjači bora. Stav zvanične medicine je izbegavanje ovakvih materijala koji traju zauvek jer će neminovno u nekom trenutku napraviti problem. Kolagenski fileri koji su davno bili u upotrebi izbačeni su   zbog životinjskog porekla i davanja alergiskih reakcija. Vremenom, usavršavanjem tehnoloških procesa, došlo se do hijaluronskih filera, biorazgradivih i  bezbednih. Oni hidriraju  tkivo i daju volumen. Danas su najefikasnija supstanca za podmladjivanje i brisanje bora.

Šta je hijaluronska kiselina?

To je kiselina koja se prirodno nalazi u ljudskom telu. Ulazi u sastav kože, struktura oka, zglobova i td. Njena količina se sa godinama smanjuje procesom starenja. Danas se sintetički  dobija bioinženjeringom na odgovarajućim podlogama i nije životinjskog porekla što smanjuje mogućnost alrgijskih reakcija. Hijaluronska kiselina je vrlo interesantna jer poseduje fantastičnu osobinu da jedan molekul vezuje 500 molekula vode za sebe  a to obezbedjuje hidrataciju tkiva. Danas na tržištu postoji široka lepeza preparata različite gustine za tretiranje različitih regija lica. Takodje, postoje fileri sa lidokainom za komforniju tj. bezbolniju  aplikaciju.

 Indikacije za upotrebu hijaluronskih filera:

-popunjavanje bora ( površinskih i dubokih),

-definisanje konture usana,

-dodavanje volumena usnama,

-korekcija volumena jagodica,

-korekcija oblika nosa,

-korekcija brade,

-popunjavanje ožiljaka,

-podmladjivanje šaka itd.

Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima?

Nakon razgovora sa pacijentom i odabira adekvatnog preparata, intervenciju izvodi doktor u sterilnim uslovima. Tretman traje kratko i obavlja se uz upotrebu lokalnog anestetika u vidu kreme. Rezultati primene hijaluronskih filera su odmah vidljivi i vremenom sve lepši. Nakon same aplikacije pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima jer nije potreban nikakav period oporavka.

Pre intervencije savetuje se izbegavanje aspirina i sličnih lekova kako bi se smanjio rizik od pojave hematoma tj. modrica.

Nakon intervencije nije preporučljiva veća fizička aktivnost i konzumiranje alkohola istog dana. Za dugotrajne efekte, potrebno je izbegavati solarijum i saune jer podstiču razgradnju hijaluronskih filera.

Kontraindikacije

Hijaluronski fileri se ne aplikuju osobama koje boluju od autoimunih i nekih hroničnih bolesti. Takodje, ne primenjuju se u periodu trudnoće i laktacije.

Prednosti hijaluronskih filera

Ubrizgavanjem hijalurona na relativno brz i komforan način postiže se glatka koža i svež, mladalački izgled. Ovo je metoda podmladjivanja koju podjednako vole i doktori i pacijenti. Diskretnim dodavanjem usporavamo proces starenja kože i čuvamo prirodne, anatomske karakteristike lica. Moguće je postići potpuno pripodan izgled i ne preterati, upravo pravilnim odabirom preparata i količine. Važna napomena je biorazgradivost filera koja označava postepenu razgradnju i resorpciju u organizmu.

Hijaluronski fileri  traju 6-12 meseci, neki za volumen jagodica i do dve godine. Nakon resorpcije može se ponoviti tretman ali i ne mora jer će koža  svakako biti negovanija i lepša nego pre ove intervencije. Danas se hijaluron kombinuje sa upotrebom botulinum toksina, mezoterapijom, mezonitima, laserskim  i drugim procedurama što je individualno jer je svako lice priča za sebe i traži specifičan pristup u cilju postizanja vrhunskih rezultata.

Dr Branka Ostojić