Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Mezoniti su posebno dizajnirane, biorazgradive niti koje se upotrebljavaju za zatezanje kože i postizanje nehirurškog fjsliftinga. Značajno popravljaju tonus i izgled I upravo iz tog razloga se preporučuju onim osobama koje nisu spremne na hiruršku intervenciju.

Prve niti koje su se upotrebljavale u ove svrhe bile su zlatne niti. Međutim, vrlo brzo su se ispoljili njihovi nedostaci u smislu pomeranja, pucanja i uočavanja ispod kože. Osim komplikacija, ograničavale su i upotrebu radiotalasa i drugih procedura u estetskoj medicini. Logičan sled je bilo usavršavanje materijala tako da danas u upotrebi imamo bezbedne I biorazgradive niti. Napravljene su od polydioxanona  koji se zadržava u koži do osam meseci stimulišući sintezu sopstvenog vezivnog tkiva.

Tretman

Mezoniti su namenjene osobama koje žele da zadrže svoj oblik lica i izgled ali sa lifting efektima. Idealni kandidati su muškarci i žene od 35 do 55 godina koji nemaju preveliki višak i naboranost kože lica i vrata.

Niti su postavljene na tanku i fleksibilnu iglu-nosač. Nakon dejstva lokalnog anestetika postavljaju u odgovarajućim slojevima i pravcima kako bi se omogućila neophodna potpora u vidu mreže. Intervencija traje oko 30 minuta i ne zahteva period oporavka. Mehanizam dejstva se zasniva na podsticanju proizvodnje sopstvenih kolagenih I elastičnih vlakana. Nit se postepeno u potpunosti razgradjuje ali vezivno tkivo koje daje bolji tonus ostaje u koži.

Na kojim regijama tela se rade mezoniti?

Regije čiji se izgled popravlja  mezonitima su:

  1. Gornja trećina lica–  podizanje obrva, zatezanje gornjih kapaka, smanjenje bora oko očiju.
  2. Podizanje jagodica lica.
  3. Ispravljanje bora koje se protežu od nosa do usana  tzv. nazolabijalnih bora.
  4. Ispravljanje ugla usana I marionetskih bora.
  5. Zatezanje viška kože regije donje vilice.
  6. Zatezanje kože vrata.
  7. Zatezanje nadlaktica, stomaka, unutrašnje strane butina.


Neželjene reakcije

Ono što se može desiti nakon intervencije su blag otok i mogućnost pojave hematoma tj. modrica na mestima uboda. Takve reakcije se povlače u kratkom vremenskom periodu. Nije preporučljivo raditi mezoniti osobama koje su sklone keloidima pa je detaljno uzimanje anamneze neophodno pre intervencije.

Nakon tretmana rezultati su vremenom sve bolji zbog podsticanja  cirkulacije i sinteze kolagenih vlakana. Posle resorpcije moguće je proceduru ponoviti bez ikakvih komplikacija. Za postizanje bržeg i očiglednijeg rezultata, često se mezoniti kombinuju sa drugim estetskim zahvatima kao što su mezoterapija, fileri I td.

Dr Branka Ostojić