Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Mezoterapija je injekciona metoda za ubacivanje vitamina, minerala, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih supstanci u kožu. Danas je vrlo često u upotrebi u estetskoj medicini i dermatologiji.

Kao procedura, prvi put je primenjena 1952, god. u Francuskoj od strane doktora Pistora (Michel Pistor). Od 1986. je zvanično priznata kao metoda. Prva indikacija za koju se primenjivala bilo je smanjenje bolova u neurologiji a kasnje se upotreba proširila i na druge grane. Najviše se danas koristi  u sportskoj medicini i dermatologiji.

Kada se odlučiti za mezoterapiju?

Postoji široka lepeza mezoterapijskih preparata koji se upotrebljavaju u različite svrhe. Neki od problema koje ova procedura rešava su:

  1. Podmladjivanje lica, vrata, dekoltea, šaka

Ako uzmemo u obzir da se iz krema( pa i onih najkvalitetnijih ) koje nanosimo na kožu, apsorbuje svega 10% aktivnih supstanci, jasno nam je zašto je injekciona metoda visoko efikasna. Na ovaj način u kožu i potkožno tkivo unosimo sve neophodne materije i postižemo fenomenalan rezultat. Mezoterapija je nezamenljiva u antiejdžing medicini. Kao bezbedna, neinvazivna metoda, izbor je mnogih ljudi koji žele da što duže zadrže lep izgled. Vaš lekar će na osnovu izgleda kože odabrati odgovarajući preparat koji u sebi sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, hijaluron, biostimulatore i postići odlične rezultate. Nakon tretmana poboljšan je metabolizam, koža sjajna, hidrirana i vidljivo podmladjena.

  1. Redukcija celulita

Danas je problem celulita vrlo čest zbog smanjene fizičke aktivnosti, nezdravih navika u ishrani, alkohola, stresa. Mezoterapija je jedina metoda koja dokazano daje rezultate. Za razumevanje mehanizama dejstva treba reći da postoje različiti stadijumi u nastanku:

faza 0-nema vidljivog celulita;

faza 1-„pomorandžina kora“ je vidljiva pri pritisku kože, inače ne;

faza 2-celulit je vidljiv u stojećem ali ne u ležećem položaju;

faza 3-izražena vidljivost sa neravninama.

Tzv. „pinč testom“ utvrdjujemo fazu celulita.

Uzimajući u obzir vrstu i stadijum problema, da li je celulit edematozni, fibrozni ili masni,lekar će  dozirati  adekvatan anti-celulit koktel i broj tretmana. Nakon uradjene serije, koža je vidljivo zategnuta sa redukovanim celulitom i daleko boljim izgledom. Limfna drenaza se popravlja kao i uklanjanje štetnih produkata metabolizma a neravnine nestaju.

  1. Smanjenje masnih naslaga

Mezoterapijom je moguće reoblikovanje tela ( body sculpting) ciljano delujući na masne ćelije koje je potrebno eliminisati i otopiti masne jastučiće. Posmatrano sa stanovišta fiziologije, distribucija masti zavisi od beta receptora koji razlažu masti i alfa receptora koji je stvaraju. Alfa receptori su stimulisani da stvaraju masti nakon unosa ugljenih hidrata, masti, alkohola i td. Odnos receptora je ravnomeran iznad struka kod oba pola a kod žena je 8:1 u korist alfa rec.ispod istruka  iz anatomskih i hormonskih razloga. Zato je teško smanjiti obim regije stomaka, zadnjice i butina. Injekcionim ubrizgavanjem lipolitika ciljano delujemo  na problem onde gde postoji.

  1. Lečenje alopecije i njeno usporavanje

Uzrok alopecije tj. opadanja kose je najčešće hormonske prirode  ali može biti i cirkulatorne ili u patološkim situacijama neke druge etiologije. Dobrim odabirom aktivnih supstanci podstičemo rast kose jačajući folikule dlake. Popravljanjem  cirkulacije i dodavanjem hranljivih materija, koža i kosa su boljeg kvaliteta. Na taj način se sprečava opadanje kose i odlaže transplantacija koja je invazivnija, hirurška metoda ali i daleko skuplja.

Kako izgleda tretman?

Tretman traje oko 30 min. i nije bolan jer se koriste tanke iglice. Tehnika ubrizgavanja zavisi od  toga o kakvoj problematici je reč. Najčešće se radi serija od nekoliko tretmana poštujući odredjeni vremenski razmak. Nakon intervencije prisutno je diskretno crvenilo prolaznog karaktera. Pacijent se vraća normalnim aktivnostima.

Dr Branka Ostojić