Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Mikrodermoabrazija se moze smatrati bazičnom metodom u nezi kože. Primenjuje se više od tri decenije u dermatološke svrhe i podrazumeva uklanjanje površinskih izumrlih ćelija  mehaničkim putem. Dijamantska  abrazija   vrši piling a vakuum podstiče cirkulaciju i limfnu drenažu. Na ovaj način ubrzavamo regeneraciju na krajnje komforan i neinvazivan način.

Kada se primenjuje mikrodermoabrazija?

Najčešće indikacije za primenu su nepravilnosti kože u smislu ožiljaka, proširenih pora, hiperpigmentacija i sitnijih borica. Može se raditi i lice i telo s tim što se vodi računa o veličini  i gustini kristala koji su u upotrebi.

Efekti dermoabrazije zavise od dijamantske sonde, brzine i zadržavanja na odredjenoj regiji. Za postizanje najoptimalnijih rezultata potrebna je serija  od 4 do 6 tretmana  koji se rade jednom nedeljno. Nakon tretmana obavezna je krema sa SPF zbog osetljivosti kože.

Mehanizam dejstva

Uklanjanje odumrlih površinskih keratinocita ujednačava površinu kože a pigmentne ćelije su ravnomernijeg rasporeda. U dubljem sloju kože tj. dermu, uočava se veći broj krvnih sudova i bolja ishranjenost tkiva na mikroskopskom nivou. Takodje povećava se broj kolagenih I elastičnih vlakana koja su gušća i bolje rasporedjena. Svi slojevi kože se regenerišu.

Kontraindikacije

Mikrodermoabrazija se ne radi osobama koje imaju rozaceu, proširene kapilare, infekcije kože,  herpes i bradavice na površini . U svim navedenim situacijama može doči samo do pogoršanja problema!

Prednosti dermoabrazije

Ova metoda je vrlo komforna, pacijent se odmah vraća uobičajenom načinu života i rezultati su odmah vidljivi. Koža je osvežena, glatka i nepravilnosti se manje uočavaju. Tonus i tekstura su značajno bolji. Naravno, kod ozbiljnijih problema kao što su duboke bore i ožiljci ova metoda neće biti dovoljna i potrebno je uključiti invazivnije procedure.

Dr Branka Ostojić