Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Šta je PRP?

Primena sopstvene krvi u cilju lečenja u medicini odavno je poznata, tačnije od 1970. god. a od tada dozivljava ekspanziju u brojnim granama. Danas sportska medicina, ortopedija, hirurgija a posebno estetska medicina primenjuju ovu metodu i beleže sjajne rezultate.

PRP tretman ( platelet rich plazma ) je tretman koji podrazumeva primenu faktora rasta i matičnih ćelija  sopstvene krvi ( krvne plazme ). Ovaj estetsko - medicinski zahvat koristi moć  matičnih ćelija I njihov ogroman regenerativni I reparatorni potencijal. Matične ćelije potpomažu formiranje novog kolagena  i mreže krvnih sudova, obnavljaju oštećenu kožu i brišu znakove starenja.

Šta je to trombocitna plazma?

Krv sadrži ćelije-eritrocite, leukocite i trombocite i tečni deo koji se naziva krvna plazma. Vezano za ovu temu, posebno su nam interesantni trombociti. Aktiviraju se dodavanjem trombina i kalcijum hlorida koji oslobadjaju proteine. Ove krvne ćelije sadrže stotine proteina (faktora rasta). Trombocitna plazma je centrifugat krvi, uzet od osobe koja je odlučila da radi tretman. Ima visoku koncentraciju trombocita, u maloj količini krvne plazme ( 1 milion trombocita na 1 cm kubni plazme ).  U prevodu, u krvnoj plazmi se nalaze  faktori rasta (growth f.) čija je koncentracija centrifugiranjem povećana pet do deset puta  i veliki broj matičnih ćelija važnih za regeneraciju. Proteini koji su nam važni su: faktor rasta fibroblasta, faktor za vaskularni endotel, epidermalni f. rasta, faktor rasta vezivnog tkiva, keratinocita, IL 8 i mnogi  drugi.

Plazma obogaćena trombocitima  se primenjuje za podmlađivanje lica još od 2006.godine. PRP metoda je bezbedna, i ne postoji mogićnost od dobijanja alergijskih ili drugih imunoloških reakcija jer se koristi sopstvena plazma.

Način aplikacije

Plazma se, u zavisnosti od toga koji efekat želimo da postignemo, može aplikovati površno ( ublažavanje finih linija i bora, popravljanje teksture kože, oporavak kvaliteta i izgleda kože ), ili dublje ( tretiranje dubokih bora, ožiljaka, strija, nadoknada volumena ).

Kako izgleda tretman?

Za PRP metodu podmlađivanja nije potrebna nikakva specijalna priprema. Prvo se uzme uzorak krvi od pacijenta ( oko 10- 20ml) i pripremi ( centrifugira ) kako bi se izdvojila plazma od statičnog dela.

Plazma se meša sa anestetikom, tako da je tretman bezbolan. Ubrizgava se najmanjim iglicama, shodno tome, nema tragova  uboda niti  mogućnosti ožiljaka.  Način injektovanja je mezoterapijski a za dobar rezultat potrebno je uraditi seriju od tri tretmana. Nakon intervencije moze biti prisutno crvenilo a prvi rezultati su vidljivi već tokom par nedelja u vidu poboljšalja teksture i tonusa kože. Ne treba zaboraviti da za pokretanje reparatornih mehanizama treba odredjeno vreme. Zato je i potrebno malo strpljenja. Maksimalni rezultati i sinteza kolagena postižu se posle tri meseca a manifestuju se u vidu smanjenja bora.

PRP tretman na prirodan način podstiče regeneracija i oporavak tkiva, smanjuje bore i poboljšava tonus kože.

Kada se primenjuje PRP?

Ovaj tretman koristi se za:

popravljanje tonusa kože

smanjenje izraženosti linija između obrva

smanjenja bora mrštilica i bora oko očiju

smanjenja dubine nazolabijalnih bora

smanjenja pušačkih bora oko usana

tretiranja ožiljaka od akni

podmlađivanje kože na šakama

tretman stimulacije rasta kose

smanjenje strija i celulita

korekciju podočnjaka i kesica ispod očiju

Koliko traju efekti?

U zavisnosti od kvaliteta kože  efekti traju oko 18 meseci. Naravno, to zavisi i od Vaših životnih navika i oštećenja kože. Nije moguće tačno odrediti vreme trajanja efekata, jer ono zavisi od niza spoljašnjih faktora na koje mi ne možemo utiicati.

Koliko je potrebno PRP tretmana? 

Najbolje je uraditi seriju od tri tretmana, u razmaku od po mesec dana. Za održavanje je potrebno raditi jedan tretman posle godinu dana.

Prednosti PRP tretmana

Prednost ove procedure u odnosu na neke druge je u tome što se koristi sopstveni materijal  (centrifugirana krv) pa su neželjeni efekti u smislu alergijskih reakcija eliminisani. Poboljšanje izgleda kože se postiže potpuno prirodno i postepeno a najbolji rezultati su uočljivi kod klijenata sa blažim i umerenim znacima starenja. To znači da treba prepoznati pravo vreme za početak sitnijih estetskih intervencija.

Dr Branka Ostojić