Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Koža je najveći organ ljudskog tela, predstavlja barijeru i učestvuje u termoregulaciji. Zbog svoje izloženosti faktorima spoljašnje sredine često je površina koja je podložna bakterijskim, virusnim i gljivičnim oboljenjima.

U našem centru možete potpuno bezbedno ukloniti različite benigne izrasline koje narušavaju izgled a zbog svog virusnog porekla  imaju tendenciju širenja jer se prenose na druge osobe ali su i autoinokulabilne što znači da se njihov broj višestruko povećava rasejavajući se po površini kože iste osobe.

  1. Virusne bradavice (verrucae vulgaris)-vidjaju se na licu i telu i može ih biti mnogo. Rasejavaju se i mogu zahvatati veliku površinu.
  2. Papilomi koji se mogu nalaziti na vratu, grudima, regiji pazuha i prepona.
  3. Kondilomi (Condylomata acuminata) virusne promene genitalne regije.
  4. Keratoze-žućkaste ili bran promene koje se šire i izgledaju kao plakovi tamnije boje. Mogu dostići i nekoliko centimetara. Hrapave su na dodir i najčešće se vidjaju u srednjem i starijem životnom dobu. Mogu biti prekancerogene i treba ih ukloniti na samom početku.
  5. Fibromi- benigne izrasline različite veličine, urodjene ili stečene. Najčešće su na dobro vaskularizovanoj peteljci I mogu dostići veće dimenzije.
  6. Ksantelazme žućkaste promene oko očiju i na kapcima. Predstavljaju nakupine lipida. Polovina osoba sa ovim problemom moze imati izmenjen lipidni status. Preporučuje se njihovo uklanjanje radiotalasima.

Zašto su radiotalasi metoda izbora?

Radiotalasi omogućavaju preciznost tokom rada. Moguće je ukloniti različite promene jer se elektrode biraju na osnovu problematike koju doktor rešava. Ne ostaju ožiljci jer je metoda minimalno invazivna.

Uklanjanje promena radiotasima nije bolno jer se koristi anestetična krema a kod većih promena 2 % lidokain. Oporavak je brz a na mestu promene formira se krusta koja otpada za nedelju dana.

Redovni dermatološki odnosno dermoskopski pregledi se podrazumevaju jer tom prilikom ćete dobiti savet vezano za negu kože, uklanjanje benignih promena ako ih ima a mogu na vreme detektovati i maligne promene na koje često pacijenti ne obrate pažnju.

Dr Branka Ostojić