Medical Line
Francuska 12, 11000 Beograd, Srbija Ponedeljak - Petak 12:00-18:00 +381 65 604 2340

Topljenje masti ili lipoliza je procedura za reoblikovanje tela i uklanjanje lokalizovanih masnih naslaga na odredjenim regijama. Često je jedini način za eliminaciju lokalizovanih, tvrdokornih jastučića, koji se teško uklanjaju vežbanjem i dijetama.

Lipolizom se uklanjaju naslage na stomaku, bokovima, butinama, nadlakticama, podbratku, regiji unutrašnje strane kolena itd.

Koje osobe su kandidati za lipolizu?

Ova medicinska procedura se radi nakon uvida u zdravstveno stanje pacijenta i odgovarajućih laboratorijskih analiza. Najbolji rezultati postižu se kod osoba sa normalnom ili blago povećanom telesnom masom (BMI je dobar orjentacioni parametar).

Mehanizam dejstva

Supstance koje tope masti su fosfatidil holin i deoksiholati tj. soli žučne kiseline koje su normalni sastojak u organizmu i učestvuju u metabolizmu masti. U sastav lipolitičkih koktela vrlo često ulazi i kofein koji eliminiše vodu iz ćelija i L karnitin zadužen za transport masti i razgradnju masnih ćelija procesom beta oksidacije. Biljni ekstrakti kao što je ekstrakt artičoke deluju diuretički i vazokonstriktorno. Omogućavaju bolju limfnu drenažu, pospešuju eliminaciju štetnih supstanci i detoksikaciju organizma.

Kako izgleda tretman?

Nakon odredjivanja regija koje će se tretirati, injekciono se ubrizgavaju supstance za lipolizu. Tretman traje oko 30 minuta i nije bolan jer se upotrebljavaju tanke i tačno odredjene igle u ove svhe. Količina materijala za razgradnju zavisi od regije i rezultata koje želimo postići. Najčešće je potrebno uraditi seriju od 3 do 5 tretmana. Razmak izmedju dve intervencije ne  bi trebao biti kraći od tri nedelje. Kompletnom destrukcijom masnih ćelija izbegava se jo-jo efekat. Nakon tretiranja regija lipoliticima, ne treba zaboraviti na limfnu drenazu (manuelnu ili LPG aparatom) koja se radi trećeg dana kako  bi se efikasno eliminisale otopljene masti i sprečila njihova preraspodela i zadržavanje.

Ukoliko je potrebno, lipoliza se kombinuje sa drugim procedurama. Na primer, mogu se dodati kokteli za redukciju celulita ili za zatezanje kože u cilju postizanja što očiglednijih i bržih rezultata. Nakon toga, kada se telo dovede u odličnu formu, usvajanjem zdravih zivotnih navika, povećanom fizičkom aktivnošću i balansiranom ishranom, željeni rezultati se održavaju na duže staze.

Prednosti lipolize

Prednost ovog načina reoblikovanja tela je u minimalnoj invazivnosti. Nije potreban dug vremenski period oporavka kao što je slučaj sa hirurškim intervencijama. Takodje, izbrgava se mogućnost pojave neravnina i ožiljaka.

Dr Branka Ostojić